Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Που διοχετεύετε τα προβλήματά σας;



Σ'αυτό το άρθρο θα μάθουμε να ανιχνεύουμε με απλά βήματα, όχι το «γιατί», αλλά το «ΠΟΥ» διοχετεύεται η ενέργεια ενός προβλήματος και πως νιώθουμε γι αυτό.  Μέσω της καταγραφής του ημερολογίου συναισθημάτων θα μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε μια κατάσταση και κατά συνέπεια να την γενικεύσουμε. Ας το εξηγήσουμε με κάποια παραδείγματα. 




Παράδειγμα πρώτο:
     Εάν η καταγραφή του ημερολογίου έχει πολλά ονόματα από τον οικογενειακό σας κύκλο, σημαίνει ότι τα άσχημα συναισθήματα δημιουργούνται από εσάς ή από άτομα μέσα στον οικογενειακό κύκλο. Εφόσον οι αναφορές από το οικογενειακό κύκλο είναι πολλές μπορούμε να το γενικεύσουμε και να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον συγκεκριμένο κύκλο. 

Παράδειγμα δεύτερο:
  Μέσω της καταγραφής του ημερολογίου συναισθημάτων, διακρίνουμε ότι τα ονόματα που υπερισχύουν ανήκουν στον επαγγελματικό μας κύκλο. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους όπως και παραπάνω. Ο επαγγελματικός μας κύκλος είναι αυτός που μας δημιουργεί τα άσχημα συναισθήματα ή εμείς δημιουργούμε εντάσεις και άσχημα συναισθήματα στον επαγγελματικό μας κύκλο. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο εφόσον δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα. 

  Σε αυτό το σημείο δεν ψάχνουμε να δούμε εάν δημιουργούμε εμείς το πρόβλημα ή μας το δημιουργούν, παρά μόνο το «ΠΟΥ» ανιχνεύεται το πρόβλημα σε τελική μορφή.
Για να ανιχνεύσουμε την  «πηγή» του προβλήματος, η οποία είναι δύσκολο να ανιχνευτεί απ’ τον ίδιο μας τον εαυτό, χρειάζεται τη «τέχνη» της αυτογνωσίας, μια τέχνη που λίγοι την κατέχουν. Μέσω κάποιων τεχνικών όπως η ψυχανάλυση, η ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική κτλ μπορούμε να λάβουμε βοήθεια ώστε να ανιχνεύσουμε με σιγουριά τη ρίζα του προβλήματος μέσω κάπου ειδικού. 


Ερωτήσεις για το ημερολόγιο καταγραφής συναισθημάτων: 

1)  Που βρισκόσουν; (Σε ποιο σημείο;  Με ποιόν, Τι έκανες εκείνη τη στιγμή; )
2) Συναισθήματα; (Πως ένιωσες την συγκεκριμένη στιγμή; Λυπημένος; Φοβισμένος; Θυμωμένος; Βαθμολόγησε 0-100%)
3) Αυτόματη αρνητική σκέψη; (Σκέψεις, αναμνήσεις, εικόνες του παρελθόντος που ξύπνησαν…)
4) Που στηρίζεις αυτή τη σκέψη; (Κατά πόσο μπορούμε να καταλάβουμε εάν είναι αληθινή η σκέψη ή η εικόνα; )
5) Τι μπορεί να αντικρούσει την παραπάνω σκέψη; ( Η σκέψη που έκανα κατά πόσο είναι αληθινή; Μήπως βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα; )
6) Εναλλακτική σκέψη; ( Μια καινούργια σκέψη που να λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα υπέρ και κατά της αρχικής σκέψης.)
7) Συναίσθημα; (Πως νιώθεις γι αυτήν την κατάσταση τώρα; Βαθμολόγησε από 0 έως 100%)


Προσπαθήστε μέσω της συζήτησης με τα παραπάνω άτομα που έχετε ανιχνεύσει ότι δημιουργούνται προβλήματα, να τα λύσετε και να εξομαλύνετε τις διαφορές σας.
Συνετό θα ήτανε να ζητήσετε βοήθεια εφόσον δείτε ότι το ημερολόγιο καταγραφής συναισθημάτων έχει γίνει πλέον βιβλίο και όχι σημειωματάριο!

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση της παραπάνω τεχνικής παρακαλώ αποστείλετε προσωπικό μήνυμα ώστε να μπορέσω να σας κατευθύνω σε προσωπικό επίπεδο


Θα ακολουθήσει άρθρο για επίλυση προβλημάτων. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη σου μετράει...